Denne aften sætter vi fokus på den natur- og klimakrise, vi som samfund befinder os i. Vi starter med at se Phie Ambos nye dokumentarfilm Organiseret Vildskab og bruger den som afsæt for dialog om løsninger, dilemmaer, muligheder, nødvendigheder og kompromiser.
Et lokalt panel bestående af en bonde, en biolog og en idéhistoriker – Frank Erichsen (“Bonderøven”), biolog Jens Reddersen og idéhistoriker Randi Mannion – hjælper debatten i gang med perspektiver og erfaringer.
Entreen går ubeskåret til Den danske Naturfond som køber, beskytter og genopretter naturarealer i hele Danmark.
Vi mener grundlæggende, det er vigtigt at støtte indsatsen for en vildere natur og mere bæredygtig verden.
Men det betyder ikke, at verden er sort eller hvid. Der er mange nuancer, som vi kan og bør diskutere. Der er mange hensyn, der skal balanceres – og det er en svær øvelse. Det ses tydeligt i Phie Ambos film fra Hammer Bakker, og vi mærker det i vores hverdag her på Mols. Vi glæder os til en interessant og lærerig aften med nye perspektiver og gode samtaler.
Om filmen Organiseret Vildskab
Danmark er, næst efter Bangladesh, det meste opdyrkede land i verden. Det kan ses på vores biodiversitet, som er styrtdykket siden 1980´erne. Vi har faktisk under to procent vild natur tilbage i Danmark og det skal der nu gøres noget ved.
Den Danske Naturfond har opkøbt et stort område i Hammer Bakker med produktionsskov, som skal omdannes til vild natur med store græssere, sommerfugle og med lidt held; en kongeørn eller to. Det er Danmarks største skovprojekt og rewildingen af Hammer Bakker danner på en måde en form for fortrop for de 15 naturnationalparker, som regeringen har vedtaget skal laves i fremtiden.
Organiseret Vildskab handler om den proces, som vi alle – både mennesker og dyr – skal deltage i for at redde stumperne af den danske natur. For hvordan gør man noget vildt, der har været tæmmet så længe? Og findes der en grænse for, hvor vildt det må og kan blive?
Organiseret Vildskab handler om, hvordan vi mennesker kan indgå i den store fortælling, som er naturens.
Instruktør Phie Ambo fortæller:
”Jeg startede på at filme i 2018 da Den Danske Naturfond havde købt et stort stykke af Hammer Bakker, som skulle rewildes. Grunden til at jeg lige synes, at Hammer Bakker er interessant at filme er, at det er et utroligt populært område for lokalbefolkningen at færdes i, så kommunen skulle balancere naturens behov overfor befolkningens. Disse to behov er ikke altid de samme. Biologerne står ofte på én side overfor borgerne, men det er tydeligt, at begge fronter vil det samme, nemlig have mere natur. Der er bare ikke den samme forståelse for, hvad det kræver og hvad natur er. Det dilemma interesserer mig, fordi det stiller en masse spørgsmål; er mennesker natur? hvad er vild natur i et kulturlandskab? Er Danmark overhovedet stort nok til vild natur? Og hvem skal afgive territorier til den vilde udfoldelse?
Se trailer til Organiseret Vildskab her
Læs mere om Den danske Naturfond her